hamburger facebook instagram

Haveriet

Haven längs vår svenska kust behöver vår hjälp. Vi måste tillsammans, på allvar, börja jobba för att sprida kunskap om hur illa det står till under ytan i våra hav. Vi behöver också bli tuffare och ställa högre krav på företag, politiker och myndigheter så att vi får till en förändring som kan vända den akuta situationen längs den svenska kusten. För det går! För att visa att det är möjligt lyfter vi även positiva exempel på hur havsmiljön förbättrats, och på initiativ som tagits för att få till en förändring. Följ med oss det här året när vi ska sprida information och kunskap om havens tillstånd. Du kan göra det genom att engagera dig lite extra och bli Ung Havsambassadör. Eller så blir du en ”Haverist” och skänker en slant, plockar rent på en strand eller gör något annat bra för havet och vår svenska kust.

Insamlingen

Här kan du följa hur mycket vi tillsammans har samlat in till Haveriet.
Summan uppdateras varje vecka och inte i realtid.

 
Insamlat belopp 46450
Havsambassadörer 12

Var med och bidra till friskare hav!

Här kan du som privatperson vara med och bidra till Haveriet. Swisha valfritt belopp till 1234 20 96 15. Klicka på knappen nedan för att kopiera Swishnumret. Klistra sedan in det i mottagarfältet i Swish-appen. Betalningsmottagare: Expect a better tomorrow. Danir AB

1234 20 96 15

Du kan också använda vårt
Bankgironummer:5253-4815

Om Haveriet

Sveriges kust sträcker sig från Strömstad till Haparanda och är med sina 240 mil en av Europas längsta. Räkna därtill alla våra sjöar, älvar, åar, bäckar och andra vattendrag. Sverige är ett land med stark anknytning till vatten och det är många av oss som gillar att tillbringa och vara i, på och vid vatten.

Men havens betydelse för oss är mycket större än så, de är livsviktiga. Förutom att de stabiliserar klimatet genom att ta upp en tredjedel av koldioxidutsläppen är världshaven en större syreproducent än jordens alla regnskogar tillsammans. Haven producerar hälften av allt syre i luften vi andas. Att de och deras ekosystem får vara friska är därför avgörande för oss ovan ytan.

Läget är akut

Havet längs delar av vår svenska kust är riktigt illa däran. Övergödning och giftiga algblomningar, överfiske och vårdslös hantering av fiskbestånden, helt utan hållbarhetstankar. För att inte tala om syrebristen och de gigantiska ytor med döda bottnar som växer för varje år. Denna problematik måste upp till ytan. Haveriet vill visa upp, att det som pågår och har pågått sedan länge under ytan, inte är något annat än ett haveri. Och att det är hög tid att vi tar tag i och återställer det hav vi är så beroende av.

Sprida havsmedvetenhet

Med Haveriet vill vi informera om livet under ytan och hur mycket det påverkar oss över ytan. Haveriet ska också, med hjälp av Marint Kunskapscenter och den marina pedagogik som finns där, sprida och öka havsmedvetenhet bland barn och ungdomar i hela landet. Och visa upp för vuxna vad de kan och måste göra för att hjälpa våra hav och vatten att återhämta sig.

Målet med det här initiativet är, förutom att belysa det akuta läget längs Sveriges kust, också att hjälpa Marint Kunskapscenter att etablera fler Unga Havsambassadörer på orter längs våra svenska vatten. Målet är att vid årets slut ha initierat Unga Havsambassadörer på minst 12 platser.

Haveriet är också en insamling där vi kommer att samla in pengar från allmänheten och företag. Pengarna från insamlingen ska bli grunden till en nationell stiftelse som Marint Kunskapscenter ska driva kring projekt för en bättre havsmiljö.

Alla kan bli ”Haverister”

Är du för gammal eller för ung för att bli Ung Havsambassadör men ändå vill bidra till att återställa haveriet vi skapat? Inga problem, alla som vill vara med och stötta havet och vårt arbete med Haveriet kan bli en Haverist. Alla behöver inte göra allt men alla kan göra något. Ta med din klass, din familj eller dina vänner och samla skräp vid kusten eller sjön där du bor. Swisha en slant till Haveriet och till det arbete och de projekt som behövs för att skapa ett friskare hav. När du gjort något aktivt för havet och livet under ytan skulle det vara fint om du delar med dig av det till oss. Antingen via mejl eller på vår Facebooksida.

Var hamnar pengarna som kommer in till Haveriet?

Alla pengar som vi samlar in under året kommer vi med glädje att lämna över till Marint Kunskapscenter och den nationella stiftelse som de ska starta för att driva projekt för en bättre havsmiljö.

VILL DITT FÖRETAG VARA MED OCH ÅTERSTÄLLA HAVET?

Har du ett företag som vill vara med och bidra till friskare hav och kust, så kan du göra det genom att fylla i formuläret här så skickar vi en faktura. Alla ni som skänker över 10 000 kronor kan, om ni vill, få er företagslogga med på sidan. Vi kontaktar er via e-post när inbetalningen registrerats. Klicka på knappen nedan för att visa formuläret.

Var med och bidra

UNGA HAVSAMBASSADÖRER

Vill du vara med och påverka framtiden för vår planet? Älskar du havet och vill engagera dig för ett friskt hav fullt av liv? Vill du lära dig mer om havets betydelse för livet på jorden och för oss människor, och om hur du tillsammans med andra ungdomar kan göra skillnad? Bli en Ung Havsambassadör!

VAD ÄR EN UNG HAVSAMBASSADÖR?

En Ung Havsambassadör är någon som är upp till 25 år gammal och brinner lite extra för havet. En Ung Havsambassadör är någon som vill vara med och sprida havsmedvetenhet till sina skolkamrater och andra, men också vara med och påverka myndigheter och företag. Som Ung Havsambassadör ingår du i ett unikt nätverk med andra likasinnade där ni kan agera på lokal nivå men även gå ihop och tillsammans skapa gemensamma aktiviteter i hela Sverige.

HUR GÖR JAG FÖR ATT BLI EN UNG HAVSAMBASSADÖR?

För att bli en Ung Havsambassadör så börjar du med att gå igenom vårt grundläggande program som du kommer åt via länken här under. Här kommer du bland annat kunna sätta dig in i de sju grundprinciperna för havsmedvetenhet. I slutet på informationsguiden hittar du en länk till ett kort frågeformulär där du får svara på frågor om det du lärt dig om havet och dess påverkan på planeten och på oss människor. Klarar du testet återkommer vi sen med din Ung Havsambassadör-certifiering och det material som gör att du kan börja sprida vidare dina kunskaper och havsmedvetenhet till dina skolkamrater. Glöm inte att ni kan vara flera som gör det här tillsammans. Ju fler som vill vara Unga Havsambassadörer, desto bättre. Många och aktiva unga havsambassadörer kan göra skillnad på riktigt.

Bli en havsambassadör

VAD KAN JAG GÖRA SOM EN UNG HAVSAMBASSADÖR?

Förutom att sprida havskunskap till dina skolkamrater så kan ni som Unga Havsambassadörer arrangera andra aktiviteter för skolan som t.ex. skräpplockardag på stranden eller vid något annat vattendrag. Ni kan också sammanställa frågor till era lokala politiker och stämma möte med dessa för att få svar på frågorna. Men det finns massor av andra saker du som Ung Havsambassadör kan göra. Det är bara fantasin som begränsar. Du kan alltid kontakta Marint Kunskapscenter via havsambassador@smkc.se för att få tips på aktiviteter eller använda dem som bollplank på en aktivitet som ni tänker genomföra. Det finns hur mycket möjligheter som helst för er Unga Havsambassadörer att engagera i arbetet för ett friskare hav, inte bara i Sverige utan även internationellt.

HUR KAN JAG SOM UNG HAVSAMBASSADÖR PÅVERKA SKOLARBETET?

Vill du att din skola och dina lärare hjälper till i ditt och dina kompisar arbete som Unga Havsambassadörer så kan du berätta att det är helt i linje med läroplanen. Har du en lärare eller rektor som verkar intresserad så kan du visa dem den här länken om hur marin pedagogik finns med i läroplanen. Då kommer du kunna engagera dig och dina kamrater och aktivt jobba med frågorna som rör havet på skoltid Är ni riktigt aktiva så kan ni få med hela skolan att engagera sig i denna viktiga fråga. Och ju fler som känner till hur viktigt havet är för miljön, klimatet och framtiden desto bättre.

Sigma

Ett annorlunda välgörenhetsinitiativ

Till skillnad från många andra välgörenhetsorganisationer så använder vi inte insamlade medel till administrativa kostnader. Inte en enda krona. Alla kostnader för att driva de välgörenhetsinitiativ som presenteras här står Sigma och Danir AB för. Det innebär att varenda krona du skänker går till förmånstagaren.

Garanten

Bakom den här sidan och alla de insamlingar och initiativ som presenteras här står Sigmas ägare, Danir AB. Danir AB är garanten för att alla insamlade medel kommer dit de ska och alla transaktioner bevakas av revisionsbyrån Deloitte som är tredjepartsgarant.

sigma.se

Hur mycket vill du ge?

Företagsuppgifter