hamburger facebook instagram twitter

Femmegineering

Vi vill att fler tjejer som läser på tekniska högskolor ska känna sig hemma och trivas på sina utbildningar. Vi vill underlätta alla de tänkbara svårigheter som kan uppstå när det är en uppenbar obalans i antalet tjejer och killar. Vi tror att alla tjänar på att vi jämnar till denna skillnad. Eller, nä… vi tror inte, vi vet att alla tjänar på det.

Vi vill bidra till att synliggöra dessa ”femmegineers” insats och koppla ihop inspirerande tjejer med varandra så att de kan hitta stöd i gemenskapen. Ni kanske är färre, men ni är inte ensamma.

Läs mer om Femmegineering: KLICKA HÄR!

Problemet

Techbolagen och den tekniska branschen skriker efter ingenjörer och teknikexpertis och särskilt då kvinnliga sådana. Av de som söker till ingenjörsprogram på teknisk högskola eller universitet är endast 25% tjejer. Vad tror ni det beror på? Hjälp oss att ta reda på varför det är så och hjälp oss ändra på det.

  • PROCENT KVINNOR 25%
  • SAKNADE EXPERTER 70 000

Vi vill höra din historia!

Är du tjej och läser eller har precis läst en teknisk utbildning på högskola eller universitet? Då vill vi höra mer om din studietid, varför valde du just det programmet? Hur ser du på att det är så få tjejer på tekniska utbildningar? Vad har du för tankar om framtiden? Och framförallt, har du några tips eller förslag på förbättring att dela med dig av?

Vi skulle vilja att du gör vår enkät, där dina svar blir underlaget för vårt arbete under året med att hjälpa till att uppmärksamma framtida kvinnliga ingenjörer, femmegineers. Jobbar du redan som ingenjör inom teknikyrkena är du mer än välkommen att höra av dig till oss för att berätta mer om hur det är att jobba i en bransch där de flesta är män. Och om du har några tankar om hur vi kan inspirera fler tjejer att söka till de tekniska programmen.

OM FEMMEGINEERING

Vi vill skapa en plats där kvinnliga förebilder inom teknik- och ingenjörsyrken lyfts fram och får dela med sig av sina erfarenheter till tjejer som vill eller som redan utbildar sig inom dessa yrken. Femmegineering vill också bidra till att höja statusen på att vara tjej i ett tekniskt program och stötta dem i deras val av utbildning.

Genom att bidra till en förhöjd status av de som läser på teknisk högskola vill vi få tjejer som läser på tekniska utbildningar att känna en större tillhörighet och bli mer positivt inställda till utbildningen och sin framtida karriär. Detta vill vi ska sprida sig ner till yngre tjejer som ska få höra fler positiva omdömen om de tekniska utbildningarna. Och på så sätt ska bidra till att fler tjejer söker till teknikutbildningar och på lång sikt därmed göra situationen mer jämställd.

EN BRANSCH MED BEHOV

Det finns idag ett mycket stort behov av tekniker och ingenjörer. Ett behov som gör att studenter på tekniska högskole- och universitetsutbildningar i stort sett är garanterade jobb direkt efter de tagit sin examen. Du som högskoleutbildad ingenjör är mycket attraktiv på arbetsmarknaden. Och eftersom bolagen och dina framtida arbetsgivare är väl medvetna om hur viktigt det är att vara jämnt representerade av hela befolkningen, så är kvinnliga ingenjörer extra eftertraktade. För ni är en bristvara. Av alla de som tar examen varje år, är det bara 10 procent som är tjejer.

En nedslående siffra men en siffra som gör tjejerna till rariteter i en bransch där bolagen kommer göra allt för att se till att du vill jobba hos just dem. För de vet att du kommer att bidra med egenskaper och ett synsätt som de saknar eller har på tok för lite av.

HALL OF FEMME – Bli en del av vårt inspirerande gäng

För att uppmärksamma kvinnor i tech-världen kommer vi under året, samla inspirerande profiler, som antingen studerar eller är verksamma inom branschen, i vår Hall of Femme. Här får vi ta del av deras tankar, erfarenheter och drömmar om framtiden.

Hall of Femme är bland annat vår blogg där vi kommer att publicera inlägg skrivna av tjejer som studerar på teknisk högskola i Sverige men även av tjejer som går teknikutbildning i andra länder. Hur ser situationen ut där, är den lika obalanserad? På bloggen kommer du också att kunna läsa inlägg av kvinnor som redan är yrkesverksamma inom teknikyrkena. Kanske blir det även inlägg av killar som ger sin syn på den skeva könsfördelningen.

Vi är väldigt nyfikna på att få höra din historia om hur du ser på utbildning, karriär och annat som har med kvinnor i tech att göra. Och vill du vara med, göra din röst hörd och skriva ett blogginlägg så är det bara att ta kontakt med oss på info@femmegineering.se. Du får skriva om vad du vill, eller så väljer du från vår ämnesbank som du får av oss när du mejlat oss.

Du behöver inte skriva på bloggen för att få vara med i Hall of Femme. Alla ni som är med och delar med er av era tankar och drömmar om er utbildning i vår enkät får vara med i vår stolta samling av Femmegineers. Du anmäler ditt intresse när du svarar på enkäten. Vi tar sen kontakt med dig och ordnar med lite följdfrågor och en bild på dig.

Vid årets slut kommer Hall of Femme resultera i en samling, ett galleri fullt av inspirerande människor, tankar, drömmar och visioner om en framtid där teknikyrket får nytta av hela befolkningen. Exakt hur denna samling kommer att gestalta sig ber vi att få återkomma med. Det vi kan säga redan nu är att den kommer att vara väldigt poppis på HR-kontoren på alla Sveriges tech-bolag.

 

Vill ditt företag vara med och sponsra femmegineering?

Har du ett av alla de företag som vill vara med och arbeta för att få fler tjejer att söka till teknikutbildningar? Då kanske du vill vara med och sponsra ett av våra evenemang, kanske har ni erfarenheter som bör finnas med i paneldiskussionen eller har idéer på något annat vi tillsammans kan göra som bidrar till att få in fler kvinnliga ingenjörer i branschen. Maila oss på info@femmegineering.se så tar vi det därifrån.

Vi vill samarbeta!

ETT ANNORLUNDA VÄLGÖRENHETSINITIATIV

Till skillnad från många andra välgörenhetsorganisationer så använder vi inte insamlade medel till administrativa kostnader. Inte en enda krona. Alla kostnader för att driva de välgörenhetsinitiativ som presenteras här står Sigma och Danir AB för. Det innebär att varenda krona du skänker går till förmånstagaren.

GARANTEN

Bakom den här sidan och alla de insamlingar och initiativ som presenteras här står Sigmas ägare, Danir AB. Danir AB är garanten för att alla insamlade medel kommer dit de ska och alla transaktioner bevakas av revisionsbyrån Deloitte som är tredjepartsgarant.

sigma.se

Hur mycket vill du ge?

Företagsuppgifter

Frågeenkät

Innan du svarar på enkäten behöver du fylla i uppgifterna här under. Uppgifter märkta med en asterisk är obligatoriska. När det är klart kan du gå vidare.

Förnamn är obligatoriskt Efternamn är obligatoriskt Ålder är obligatoriskt Kön är obligatoriskt Vart bor du? är obligatoriskt E-mail är obligatoriskt Telefonnummer är obligatoriskt

Är du intresserad av att vara med i Hall of Femme?
I så fall kontaktar vi dig för en längre intervju.

Är du intresserad att gästblogga hos oss?

Tack för att du deltog!